תואר ראשון בגיאוגרפיה
צעירים רבים זוכרים את מקצוע הגיאוגרפיה כאחד המקצועות האהובים בבית הספר היסודי והתיכון. מדובר במקצוע מעניין ורחב בו לומדים על מגוון רחב של נושאים הנקשרים כולם לגיאוגרפיה הן מהצד הפיזי והן מהצד האנושי שלה.
כיוון שמקצוע הגיאוגרפיה נחשב למקצוע אהוב ועבור חלק נרחב מהסטודנטים הוא אף נלמד כמקצוע מורחב לבגרות ישנה בחירה טבעית להמשך לימודים בתחום, ובפועל בחירה בלימודי תואר ראשון בגיאוגרפיה.
מה לומדים בתואר ראשון בגיאוגרפיה?
תחום הגיאוגרפיה מכיל בתוכו שני תחומים עיקריים, גיאוגרפיה פיזית - מכוונת לרישום כדור הארץ ומתייחסת לנושאים כגון גיאולוגיה, מטאורולוגיה, הידרולוגיה ועוד וגיאוגרפיה אנושית - תחום העוסק בתופעות הגיאוגרפיות הנקשרות לבני אדם כגון דמוגרפיה, תרבות וכלכלה.
מכאן שתואר ראשון בגיאוגרפיה הוא תואר השואב ידע מתחומים רבים בהם מדעי החברה, מדעי הרוח ומדעי הטבע.
בין הקורסים הנלמדים במסגרת הלימודים אפשר למצוא: גיאוגרפיה כלכלית, סביבה ומשאבי טבע, גיאוגרפיה יישובית (עירונית וכפרית), קלימטולוגיה סינופטית, גיאוגרפיה חברתית, שימור סביבתי, לימודי אקלים, גיאוגרפיה של מידע, פנאי, נופש ותיירות, גיאוגרפיה פוליטית, אסונות טבע, אקולוגיה ואקו-גיאומורפולוגיה, גיאוגרפיה היסטורית, תכנון יישובי וסביבתי, גיאוגרפיה תרבותית, כרטוגרפיה ספרתית וחישה מרחוק, הידרולוגיה, גיאולוגיה, תכנון עירוני ושימור אתרים, גיאוגרפיה של הביטחון ועוד.
הקורסים הרבים הם אומנם עיוניים, אך במסגרת התואר הם נתמכים בסיורים לימודיים העוסקים בעיקר בתחום הפיזי של הגיאוגרפיה.
תעסוקה המיועדת לבוגרי תואר ראשון בגיאוגרפיה נמצאת בעיקר בתחום הפיזי של הגיאוגרפיה. בוגרי התואר יכולים להשתלב בתוכניות של פיתוח עירוני ושמירה על איכות הסביבה, וכן בפיתוח מערכות גיאוגרפיות. אחרים יוכלו למצוא את עצמם במקצוע הנחשק - חזאות, או להשתלב במגזר הציבורי בחברות כגון קק"ל, משרד החקלאות, רשות הגנים הלאומיים, מינהל מקרקעי ישראל, ומערכת הביטחון, הנעזרים כולם, במסגרת בפעילותם השוטפת, בנתונים גיאוגרפיים ומערכות גיאוגרפיות.
עבור בוגרים אשר יחליטו לעסוק בשימור אתרים מובטחת עבודה רבה, במיוחד עקב ההתעוררות הגדולה של תחום איכות הסביבה, בארץ ובעולם. היום כאשר יש תואר שלם המוקדש לשימור אתרים אין ספק שהעבודה תהיה בנמצא, ולכל היותר יאלצו בוגרי התואר בגיאוגרפיה לקחת כמה קורסים נוספים או לשלב את לימודיהם כתואר דו חוגי עם לימודי סביבה או לימודי איכות סביבה.
באופן כללי הקשר בין תחום הגיאוגרפיה לתחום איכות הסביבה הוא גדול וחלק נכבד מעבודתם של בוגרים רבים היא לתכנן פיתוח עירוני וליצור מפות גיאוגרפיות אשר יאפשרו מיזוג נכון עם הסביבה ושמירה על הטבע ובעלי החיים באזור.
תואר ראשון - אתר לימודים מקיף ומפורט המקנה מידע על מסלולי תואר ראשון במוסדות המובילים בארץ. האתר מאפשר ייעוץ לימודי ברמה גבוהה.